Kawai Story

ermm..
da lama x update blog ni…
x sempat upernyer…byk tul keje akhir tahun erk..
kepenatan je biler balik kijer..ermmm maybe sebab da sarat kut…ahahah..

neway …
skrg br kembali bekerja ..this is my 2nd day working…
tgh mengupdate diri dgn semua bende yg berlaku semenjak cuti bersalin
kepenatan membaca dan memahami segala bende yang berubah dan bertambah di unit ni…
tp oklaaa… cuma xsangka x keje dalam sebulan lebey da macam2 perubahan yang berlaku..
perebutan kuasa, nak tunjuk bagus, ketidak adilan semua bender belaku…
tp oklaa tu memang kehidupan kan..

actually nak bgtau ni..
i gt a cute little baby boy on 20th Disember las year..
which is end of this week, dia da berumur 2 month..
really2 hepi dpt baby…tp banyak masa to him jer laa..
sian my hubby…
seb bek dia faham keadaan mama newbieeeeeesssssss ni kan…
xpandai lagik nak jga baby…

ermm regarding to website yg selalu direfer .. my baby so far da bole :

Your baby’s brain is expanding in size and complexity. It will grow about 5 centimeters during the first three months.

You may notice short periods of time when your newborn is quiet and alert. This is prime time for learning. Use these calm intervals to get better acquainted with your baby — talk to her, sing to her, describe the pictures on the walls. She may not be able to add to your conversation just yet, but she’s learning nonetheless.

New textures for her hands to feel and new sights and sounds (all in moderation) are all learning opportunities. Even bath time becomes a laboratory for understanding the world around her.

    http://www.babycenter.com

so apa yg dia cakap tu…seme nyer betul memang happen to my bb..ahahhaha …kengkadang cam keletihan tp bila dgr suara dia, senyuman dia..terus jer rasa bersemangat gitu..memang perasaaan tu unik..masa bercinta pun x rasa hepi camtu…kalau x caya..try aaa..ahhahahha

Adam Yussuf

Adam Lagik

Adam Yussuf masa umur 3 ari… br balik dr sepital…on de way nak balik jengka berpantang….ahahahah

dalam buai

Adam baru balik dr sepital jengka kene jaundis..3 ari gak aa berjemur..ireng lagik kulitnyer..ahahaha…

adam dah 1 bulan

lagik

ni gamba dia da 1 bulan.masa ni kat melaka…cuaca kat melaka panaih giler…abis ruam muka dier…ermm..muka dia da lain..tp xdpt detect muka dia cam siapa..kengkadang macam papa, kengkadang macam mama..ermm xdpt nak dipastikan lagik…

latest 1

lates lg

lagi n lagi
ni plak gamba yang paling latest…
da muntel2 da dia…org aa ckp..tp bg aku cam sama jerk..ahhaha..

ermm.. dah lama x buka n update blog ni…cam bz la plak kan..ntah apa2 keje laa yang kene wat kat cni.. adeii..bucan gak kengkadang keje cni..by de way my pregnancy da masuk 27 weeks.. which mean da 6 bulan 3 minggu!so nex week masuk 7 months.. this week rasa byk perubahan..my face become chubbier n more chubbier..uwaa.. kaki asik cramps.. sakit belakang pun bole tahan gak.. skrg duk kat opis pun sakit2 pinggang..letih tul pernyer jd wanita mengandung ni.. pastu this morning my hubby tolong kepitkan kuku then dia ckp my kaki dah mcm membengkak..tu la pasal.. ader gak rasa camtu. pastu dia ckp jari tgn pun da sama besa cam jari dia..ini da lebey gondut..!!! huhuhu..

ini apa yang terjadi dlm perut kiter:

How your baby’s growing:

This week, your baby weighs almost 2 pounds (like a head of cauliflower) and is about 14 1/2 inches long with her legs extended. She’s sleeping and waking at regular intervals, opening and closing her eyes, and perhaps even sucking her fingers. With more brain tissue developing, your baby’s brain is very active now. While her lungs are still immature, they would be capable of functioning — with a lot of medical help — if she were to be born now. Chalk up any tiny rhythmic movements you may be feeling to a case of baby hiccups, which may be common from now on. Each episode usually lasts only a few moments, and they don’t bother her, so just relax and enjoy the tickle.

banyak bender pernyer..tp apa yang aku pasan memang dia suka menendang dgn kadar yg sangat melampau..kadang2 tepk apa yg dia buat kat dlm tu agaknya..mesti dia bocan tu yang dia  gerak2 tu..kalau balik keje n malam memang time dia aktif..kalau pakai baju yg fit sikit memang nampak [erut tu tgh bergerak..huuhu..tp i like it..its amazing thing happen to me laa skrg..betul x?

How your life’s changing:

The second trimester is drawing to a close, but as your body gears up for the final lap, you may start noticing some new symptoms. Along with an aching back, for example, you may find that your leg muscles cramp up now and then. They’re carrying extra weight, after all, and your expanding uterus is putting pressure on the veins that return blood from your legs to your heart as well as on the nerves leading from your trunk to your legs. Unfortunately, the cramps may get worse as your pregnancy progresses. Leg cramps are more common at night but can also happen during the day. When a cramp strikes, stretching the calf muscle should give you some relief. Straighten your leg and then gently flex your toes back toward your shin. Walking for a few minutes or massaging your calf sometimes helps, too.

It may be the furthest thing from your mind right now, but it’s not too soon to think about family planning. You’ll want to have made some decisions about postpartum birth control before your baby arrives. If you’re considering a tubal ligation, be aware that most states require you to sign a consent form at least 30 days beforehand. So if you’d like the option of having the surgery during your postpartum hospital stay, don’t wait too much longer to discuss it with your caregiver. (You can still change your mind later.)

simpton yang aku lalui tu memang ader aa dlm list yg dsenaraikan oleh website tu, so aku xde laa riso sgt sebab bende2 tu memang semua org rasa.tp lately cam cepat letih, tp kene kuatkan semangat utk wat seme bende2 tu! kalau x aku mesti da riso napa aku pening2, nak muntah, loya2 la apa laaa… k laa ni baby would look like in my stomach!

my baby in 27th weeks

Surprising Facts: Symptoms you should never ignore

So many aches, pains, and strange feelings arise during pregnancy that it can be hard to decide what’s normal and what warrants a call to your doctor or midwife. To complicate matters further, some symptoms may be more or less urgent depending on your particular situation or health history and on how far along you are in your pregnancy. Here’s a rundown of symptoms that could be a sign of a problem. If you have any of these complaints, call your doctor or midwife immediately:

Before you reach 37 weeks:

• Pelvic pressure (a feeling that your baby is pushing down), lower back pain (especially if it’s a new problem for you), menstrual-like cramping or abdominal pain, or more than four contractions in an hour (even if they don’t hurt)

• An increase in vaginal discharge or a change in the type of discharge — if it becomes watery, mucus-like, or bloody (even if it’s only pink or blood-tinged)

At any time:

• Your baby is moving or kicking less than usual

• Severe or persistent abdominal pain or tenderness

• Vaginal bleeding or spotting, or watery discharge

• Pain or burning when you urinate, or little or no urination

• Severe or persistent vomiting, or any vomiting accompanied by pain or fever

• Chills or a fever of 100 degrees Fahrenheit or higher

• Blurred or double vision, or seeing spots or “floaters”

• A severe or persistent headache, or any headache accompanied by blurred vision, slurred speech, or numbness

• Any swelling in your face or puffiness around your eyes, anything more than mild swelling in your fingers or hands, or severe or sudden swelling in your legs, feet, or ankles, or a rapid weight gain (more than 4 pounds in a week)

• Severe or persistent leg or calf pain that doesn’t ease up when you flex your ankle and point your toes toward your nose, or one leg significantly more swollen than the other

• Trauma to your abdomen

• Fainting, frequent dizziness, rapid heartbeat, or palpitations

• Difficulty breathing, coughing up blood, or chest pain

• Severe constipation accompanied by abdominal pain or severe diarrhea that lasts more than 24 hours

• Persistent intense itching all over

• Any health problem that you’d ordinarily call your practitioner about, even if it’s not pregnancy-related (like worsening asthma or a cold that gets worse rather than better)

This is My Pwen ainul.. dia ckp coco pie lebih penting dalam hidup aku dr dia.. so add kan post ni spesel utk dia yng tengah terima ijazah IT kat UNI10.. oleh kerana aku cam byk kijer.. so buat takat ni je.. esok atau masa terluang br tambah balik

yan

Penambahan dibuat on Monday – Oct 12, 2009.

Ainul maziyan sekarang keje as RA kat UKM under Dato’ mana xtau..tp dia ckp dia kene handle programming for dato’ tu. the latest news bout her job dia kene handle everything under dato’ tu sebab bebudak lain seme cuti n benti.. shian kawan aku ni.. tp xpe dia mesti ok punyer..huhuhuhu..

she’s very funny for me.. everything she do kan, mesti ader cerita2 yang klaka yang bole buat aku ketawa.. kengkadang kesian pun ader tau.. tp kalau denga citer dia mesti nak ketawa gak.. ermm contohnyer.. cara dia accident! mak dia blikan VIVA 4 eva kat dia kan.. memula accident kat tol, dia guna T&G kan, tapi yang kelakanyer dia bole langgar sign yang tunjuk baki tu.. ya”ll just imagine how come she langgar bende tu.. seb bek side mirror bole bounce blk, kalau x abishlaa..

yang kedua kelaka pasal accident ni.. dia g langgar bontot bus.. memang cam bese kan dengar.. tp yang bole buat kelaka ialah dia langgar bus yang parking kat tepi.. bus tu memang x gerak… adoyai!

ahahaha.. yan mesti marah aku tulis bende2 camni kat cni.. but itulaa yang buat ainul jd menarik!ahhahaha.. Ainul banje chocopie lepas dapat gaji..bole yer..

rupernyer aku tersalah baca..lambat bukak emel.tats y br je post regarding 24th week tu semlam. pernyer arini dah masuk minggu yang ke 25.. huhuu.. its take about 105 days more to explode..huhuhu… sabtu ni g check-up so sama2 kiter tunggu keputusannya..huhuhuuhu..

by de way regard’ web yang aku sokmo tgk tu kan… dia cakap baby dah tumbuh rambut, kulit pun cam dah licin…banyak juga perubahan yang berlaku within a week kan!

25th week

How your baby’s growing

Head to heels, your baby now measures about 13 1/2 inches. Her weight — a pound and a half — isn’t much more than an average rutabaga, but she’s beginning to exchange her long, lean look for some baby fat. As she does, her wrinkled skin will begin to smooth out and she’ll start to look more and more like a newborn. She’s also growing more hair — and if you could see it, you’d now be able to discern its color and texture.

How your life’s changing

Your baby’s not the only one with more hair — your locks may look more full and lustrous than ever. It’s not that you’re growing more hair, but thanks to hormonal changes, the hair that you’d normally shed is sticking around longer than usual. Enjoy the fullness while you can — the extra hair will fall out after you give birth.

You may also notice that you can’t move around as gracefully as before. Unless your caregiver has advised you otherwise, it’s fine to continue to exercise, but follow a few safety rules: Don’t work out when you’re feeling overly tired and stop if you feel any pain, dizziness, or shortness of breath. Don’t lie flat on your back and avoid contact sports as well as any exercise where you’re apt to lose your balance. Be sure to drink plenty of water, and make time for both warm-up and cool-down periods.

When you have your glucose-screening test at 24 to 28 weeks, a second tube of blood may be taken at the same time to check for anemia. If blood tests show that you have iron-deficiency anemia (the most common type of anemia), your caregiver will probably recommend that you take an iron supplement.

reference website : http://www.babycenter.com

pomegranate merah

Buah ni sedap sangat, terutama sekali bila time aku preganant, but i prefer buah delima yang kuning.. lebih sedap dan yummy…ahahaha.. tp suka yang besa2 je.. yang kecik tak bes sangat..huhuu…
Khasiat buah Delima

1. Buah ini mengandungi zat besi, kalsium, folforus, vitamin A dan C. Sejak zaman dahulu ahli perubatan Yunani menggunakan ubat ini sebagai ubat cacing. Alkaloid yang terdapat pada kulit buah membuat cacing melekat pada dinding usus manusia melepaskan pegangannya.

2. Dalam perubatan Cina, biji delima putih mempunyai khasiat anti-radang. Buasir merupakan satu lagi penyakit yang boleh dirawat menggunakan buah delima. Airnya bertindak sebagai astrigen disapu kebahagian yang bengkak dan dilakukan beberapa kali sehingga sembuh.

3. Cara memanfaatkan Delima

  • Keputihan
    • 30gm kulit delima kering, direbus dengan satu liter air. Masakkan sehingga airnya tinggal separuh. Minum ramuan ini dua kali sehari
  • Gangguan pencernaan
    • 50gm daun delima segar dimasak dengan air. Minum sewaktu suam.
  • Perut Kembung
    • Lima helai daun delima kering direndam satu gelas air panas. Minum setelah agak sejuk, minum tiga kali sehari.
  • Menurunkan berat badan
    • Dua genggam daun delima muda diramas-ramas dengan air masak, dicampurkan sedikit garam. Dapatkan perahan pati, minum dua kali sehari.

According to Mail Online buah delima bole lawan prostat cancer.. so byk la berguna buah ni..x salah buah ni ada anti-oxidants… gud to hear tat kan.. at least ader gak bende yang menyihatkan dimakan waktu aku preganant ni.. hahahaha…

Just one 8oz glass of juice per day increased the stability period of prostate cancer four-fold, scientists found.

The effect was so pronounced it may allow older men to avoid dying from the cancer, experts believe.

Simply by drinking pomegranate juice, a man of 65 to 70 with prostate cancer could complete his normal life span without having to undergo harsh medical treatments.

pomegranate-2 pomegranate-3pomegranate-4

kiter pernah terbaca kat blog web mana  ntah dia ader cakap yang delima ni ader mengandungi kandungan aktif yang merupakan agen pencerah kulit yang berkesan. Ia dapat mengenali bahagian yang berpigmentasi dan menghentikan komunikasi di antara sel bagi menghasilkan melanin.

dia x sama dgn agen pencerah yang lain seperti asid askorbik, buah delima mengurangkan jumlah DOPA-positif melanocytes (betul kut eja dia) dalam epidermis kulit yang kene radang ultraungu (UV).

Buah ni  jugak  mempunyai keupayaan utk tolong memperbaiki tahap kekeringan kulit muka muka dan ianya boleh digunakan untuk tujuan mencerah, menyeri, melembap dan anti penuaan.


website ni plak ader cerita pasal HIV?AIDS bole disembuhkan dengan buah delima.. sejauh mana kebenaran tentang hal ni, aku pun x pasti laa plak..sebenarnya aku xberapa nak faham bahas yang digunakan dalam blog ni.. so korang baca je laa.. kalau ader yang rajin leave the comment for me.. supaya kiter faham sesama .. ahahah…

pomegranate 6 pomegranate lagik

Choco pie…

makanan peberet time ngandung..

adoyai..teruk tul tetiba suka makan bende yang manis giler ni!

Cocopie Dark Chocolate

Maklumat pemakanan

Energy                 428kcal/100gm      107kcal/serving

Carbohydrate   71gm/100gm           17.8gm/serving

Protein                3.6gm/100gm          0.9gm/serving

Fat                        14.4gm/100gm        3.6gm/serving

erkk.. scary tgk nutrition info dia..ni kalau my husband tau i eat this thing every day..xtau aa dia ckp apa..mampos kene leter..sowie papa!

cocopie coklat

yang ni x bape cedap sangat..plg suka cocopie warna biru.. kalau kat alamanda harga cocopie in carrefour mahal lime pocen dr pasaraya yang kat sebelah parksn tu..xingat a nama apa..tetiba kat situ murah sikit plak.cam pelik kan.apa erk nama pasaraya tu..fresh ke?eh bukan apa ntah..xkisahlaa..tp yang penting dia kat sebelah parkson..

ermmm..

this week dah 24 minggu laaa.. ahahahha… so dah 6 bulan penyer..

alhamdulillah..

cam dah gomok da aku ni… mak ckp muka dah kembang..hidung pun dah x mancung dah…saba je laa

pastu iwan cakap aku cam banyak makan.. ahahha.. aku suka makan.. terutama makanan yang manis2… bahaya nyer makan2 bende2 camni..tp itulaa yang ngidam pun…

bende yang aku suka makan

  1. nangka madu
  2. ice cream
  3. cake
  4. biskut
  5. air milo
  6. bubur pulut hitam
  7. choco pie
  8. ketam masak berlada
  9. tembikai
  10. delima

rasanye bende2 ni je aku sll ulang makan.. tp buah delima susah aa nk dapat..aritu g jalan TAR br dapt yg aku nak..buah delima dia besa gila.. warna kuning kulit dia.. yg tu lg sedap dr yg merah…bagi aku laa.. 3 biji rm10..quite costly tp puas ati.. nk bli rm20 tp cam melampau…husband aku cam pelik je tgk aku..dah beli pastu mintak lagik kat abang tu yg tester punyer…aku hentam 1 biji yg plg besa tu sowang. terus x jd bli baju raya.. buah delima tu lagi penting… teruk x?

sekarang ni pun aku nak mkn buah tu lagik.ade la gak g cr2 kat pasaraya/pasar.. tp buah yg merah tu je ade.. dah laa kecik… xbeli pun..ngader2 jugak aku nyer aste sekarang…lepas beranak puas aa aku kene diet.. ni mahu 1/2 year br kurus cam bese.. tp xtau aa ble buat ke tak ni..

24th week

ni gamba baby dalam perut ibu2 mengadung sewaktu berusia 24th week k!
cam dah besa je baby kiter kan.. mana xnyer.. perut aku pun beca juugak… kalau pakai baju pun dah nmpak perutnyer.. sekejap je jadik besar…

How your baby’s growing:

Your baby’s growing steadily, having gained about 4 ounces since last week. That puts him at just over a pound. Since he’s almost a foot long (picture an ear of corn), he cuts a pretty lean figure at this point, but his body is filling out proportionally and he’ll soon start to plump up. His brain is also growing quickly now, and his taste buds are continuing to develop. His lungs are developing “branches” of the respiratory “tree” as well as cells that produce surfactant, a substance that will help his air sacs inflate once he hits the outside world. His skin is still thin and translucent, but that will start to change soon.

baby tambah berat lagik.. yeay.. so its mean kiter pun tambah gak la erk… this week ader checkup so berapa laa mak dia ni naik berat badannya.. mintak2laa not more than 3kg..tatut ni..maklumlaa raya kan..

How your life’s changing:

In the past few weeks, the top of your uterus has risen above your belly button and is now about the size of a soccer ball.

Most women have a glucose screening test (also called a glucose challenge test or GCT) between now and 28 weeks. This test checks for gestational diabetes, a pregnancy-related high-blood-sugar condition. Untreated diabetes increases your risk of having a difficult vaginal delivery or needing a cesarean section because it causes your baby to grow too large, especially in his upper body. It also raises your baby’s odds for other complications like low blood sugar right after birth. A positive result on your GCT doesn’t mean you have gestational diabetes, but it does mean that you’ll need to take the glucose tolerance test (GTT) to find out for sure.

Finally, if you don’t already know how to spot the signs of preterm labor, now’s the time to learn. Contact your caregiver immediately if you notice any of the signs mentioned below.

bende ni cam menakutkan aku… pemakanan aku cam x terkawal je.. tkt aa kene apa2 penyakit..so far aku sihat.. tp takut because of my eating habit it would bring bahaya for me n my baby..soryy baby, mama x dpt nak tahan craving to sweets n ‘pemusnah‘ food bak kata ur papa laa…

by the way, cakap pasal papa, he ask me to masak rebus2 n stim balik, he said,”please mama, no more goreng2 / sambal / minyak2 fud for us k!” n then mama said..OMG..wat should i cook for u from now on! alamatnya bakar2, grill2, stim, rebus2 je laa.. aiyoh! dahlaa lepas beranak nanti nak kne diet…adoyai!
Nasib Badan!


  • None
  • asminazusa: salamzzzzzzzzzzzz.............. ermm sekarang bb dah 4 bulan shudah.. huhuhuhu
  • suzainizam: salam... hope sihat & ceria selalu, waahh.. dh dpt baby rupanya... tak bgtau pun... well, tahniah la.. for adam... so cute... tahniah3... hope u
  • asminazusa: stay johor erk.. xtaulaa plak nak cari mana kan... mmg ssh nk cr buah ni.. tp bulan 12 aritu musim dia mcm da nak abish jer sebab kat chow kit ader